Ninjutsu

Sistemul de artei martiale ninjutsu din Bujinkan este compusa din 9 arte martiale complete si complese:
Gyokko ryu Kosshi jutsu
Scoala tigrului de diamant
Gyokko Ryu contine o metoda completa de lupta, cu tehnici cu si fara arme care fac uz de miscari si lovituri circulare vizand puncte vitale ale de la nivelul muschilor si oaselor, denumita generic koshijutsu. Curriculumul tehnic al scolii mai include tehnici de tip muto-dori (lupta cu mainile goale impotriva unui adversar inarmat), to-jutsu (tehnici de sabie) si bo-jutsu (tehnici de baston), tehnici care, prin extensie, pot fi aplicate si pe alte arme din ninjutsu (bo, kusari fundo, yari, jutte, etc). Marea majoritate a tehnicilor de baza din Bujinkan (kihon waza) provin din Gyokko Ryu. Masaaki Hatsumi este al 28-lea Soke al acestui Ryu.
Tehnicile din aceasta scoala provin din China, din timpul dinastiei Tang si au fost aduse in Japonia (undeva inainte de secolul al X-lea) de Cho Gyokko, un preot chinez. Desi primul maestru al scolii a fost Tozawa Hakuunsai, cel care a creat efectiv ryu-ul a fost Sakagami Tari Kunishuge, intre 1532 si 1555. Scoala a fost transmisa mai apoi lui Momochi Sandayu (un foarte faimos ninja al timpului sau), iar mai apoi familiei Toda. Scoala provine din provincia Iga.
Koto Ryu Koppo jutsu
Scoala tigrului devastator
Tehnicile Koto Ryu se bazeaza pe miscari si lovituri directe de la distante mici, urmarind ruperea si dizlocarea oaselor adversarului (koppojutsu). Sunt miscari simple, directe, a caror abordare reflecta pragmatismul situatiilor combative de pe campul de lupta. Curriculum-ul tehnic al scolii include si studiul tehnicilor de arme (sabie, baston), tehnici muto-dori. Masaaki Hatsumi este al 18-lea Soke al acestui Ryu.
Koto Ryu provine deasemena din China, adus prin Corea de un razboinic chinez numit Chan Busho. Dupa cateva generatii, in secolul al XVII-lea, Sakagami Taro Kunishige este cel care organizeaza tehnicile ryu-lui asa cum ne parvin ele astazi.
Togakure-ryu Ninpo Taijutsu
Scoala usii secrete
Specificul scolii este dat de tehnicile caracterizate prin pozitii joase si lovituri puternice. Din punct de vedere al naturii miscarilor, tehnicile din Togakure Ryu provin, in mod clar, din cele din Gyokko Ryu si Koto Ryu, reprezentand apogeul ingemanarii acestora: forme de koshijutsu si koppojutsu fluidizate si eficientizate. Curriculum-ul tehnic al scolii include tehnici cu arme specifice, iaijutsu si kenjutsu (sabie), shuko si ashiko (o arma secreta a scolii, benzi metalice cu tepi pentru palme sau talpi), shuriken (lama in forma de stea cu 4 varfuri), kyoketsu shoge (un varianta de secera cu un varf suplimentar, avand atasat un lant cu o greutate in forma de inel la capatul opus) sau tetsubishi (arme mici, cu tepi, care se imprastiau pe sol pentru a incetini urmaritorii). Deasemenea, exista tehnici dedicate de deghizare, camuflaj sau deplasare, care altereaza in mod specific forma tehnicilor combative (martiale), definind caracterul disciplinei Ninjutsu. Masaaki Hatsumi este al 34-lea Soke al acestui Ryu.
Togakure Ryu a fost fondata in regiunea Iga de Daisuke Nishina (devenit mai tarziu Daisuke Togakure, ca primul Soke al scolii Togakure Ryu), nascut intr-o familie de samurai in jurul anului 1161. Refugiat in munti dupa o batalie pierduta, Daisuke a intalnit un calugar razbiunic (yamabushi) numit Kagakure Doshi, al 3-lea soke al Hakuun Ryu (unul din primele sisteme Ninjutsu bazat pe forme de koshijutsu importate din China). Daisuke si-a insusit cunostintele de lupta ale lui Doshi si, bazandu-se pe formele mistice de Shugendo pe care le stapanea, a pus bazele unei noi arte martiale concretizate in scoala Togakure Ryu. Scoala provine din provincia Iga.
Shinden Fudo Ryu Dakentai jutsu
Scoala inimii imuabile
Scoala este specializata in dakentaijutsu (tehnici de lovire, dislocare si rupere a oaselor) si jutaijutsu (tehnici de prindere, proiectii, tehnici articulare), iar conceptele sale martiale se bazeaza pe intrebuintarea corpului uman ca arma si pe o profunda cunoastere si intelegere a principiilor naturii. Curiculumul tehnic mai include tehnici de tachi (sabie), o-tsuki (un fel de baros utilizat ca arma de razboi),ono (secure) si chiar tehnici de hojojutsu, arta legarii adversarului cu franghia in timpul luptei. Masaaki Hatsumi este al 26-lea Soke al acestui Ryu.
Fondatorul aceste scoli a fost Izumo Kanja Yoshiteru (primul Soke) in secolul al XII-lea (Yeikyu Era 1113). Acesta a studiat Kempo boxul chinezesc, practica care a influentat tehnicile din Shinden Fudo Ryu. Scoala provine din imprejurimile localitatii Osaka.
Kuki Shinden Ryu Happo Bikenjutsu
Scoala celor noua demoni
Scoala este specializata in taijutsu si daken taijutsu, sisteme de lupta fara arme care includ tehnici de lovire si rupere a oaselor, tehnici de prindere, proiectii, tehnici articulare, etc. Curiculumul tehnic defineste un sistem complet de lupta cu tehnici care, pe langa taijutsu (lupta fara arme), includ si studiul tehnicilor de ken (sabie), yari (sulita), bo, jo si hanbo (bastoane de diferite dimensiuni), naginata si tehnici de aruncare a armelor, deasemenea strategie, utilizarea apei si a focului, tehnici de camuflaj si deghizare, etc. In timp, din Kukishin Ryu au fost create mai multe ramuri, Sensei Masaaki Hatsumi fiind mare maestru al ramurii denumita Kukishinden Ryu pe care a inclus-o in Bujinkan ca parte a cunostintelor primite de la maestrul sau, Takamatsu Toshitsugu. Masaaki Hatsumi este al 28-lea Soke al acestui Ryu.
Este considerata a fi mai veche decat perioada Kamakura (desi primele materiale scrise provin din perioada respectiva), cand numele Kuki a fost atribuit samuraiului Yasushimaru Takazaneu de catre imparatul Go Daigo (1319 1339). La baza scolii stau tehnicile organizate de catre Izumo Kanja Yoshiteru (fondatorul Shinden Fudo Ryu). Scoala provine din provincia Kumano.
Takagi Yoshin Ryu Jutai
Scoala spiritului drept
Specificul scolii este dat de tehnicile de jutaijutsu, lupta fara arme prin folosirea abila a corpului, utilizand mai degraba supletea decat forta. Curiculumul tehnic al acestei scoli mai include si studiul tehnicilor de lupta cu arme precumkodachi (sabie mica), hanbo (bastonul scurt) sau tanto (cutit). Masaaki Hatsumi este al 17-lea Soke al acestui Ryu.
A fost creata Abe Unryu, un calugar care a trait in muntii Funagata, expert in shuriken jutsu, bojutsu si taijutsu, iar numele provine de la primul soke, Takagi Oriuemon Shigenobu (1625 1711), cel care a sistematizat toate tehnicile de lupta si a pus bazele efective ale scolii. Din 1672, istoria ryu-lui este legata de cea a Kukishinden Ryu, cand cele doua scoli au imprumutat tehnici din inventarul tehnic al celeilalte, imbunatatindu-si astfel eficacitatea propriilor metode. Scoala provine din Hyogo, Osaka.
Gikan Ryu Koppo jutsu
Scoala adevarului, loialitatii si dreptatii
Gikan Ryu include tehnici speciale de lovire si aruncare a adversarului. Masaaki Hatsumi este al 15-lea Soke al acestui Ryu.
Fondatorul si primul Soke al scolii a fost Unryu Hangan Gikanbo, daimyo-ul provinciei Kawachi (aprox. 1558 1570), un dedicat practicant al tehnicilor de box chinezesc si a celor de aruncare a shuriken-urilor. Scoala provine din zona Kawachi.
Kumogakure Ryu Ninpo
Scoala ascunderii printre nori
Kumogakure Ryu are un taijutsu unic, deplasari specifice si prezinta ca particularitate utilizarea unei kamayari (o sulita cu carlig folosita de piratii din insulele japoneze). Masaaki Hatsumi este al 14-lea Soke al acestui Ryu.
Kumogakure ryu este o scoala Ninjutsu completa, iar primul Soke a fost fondatorul Heinaizaemon Ienaga Iga, in secolul al XVII-lea. Tehnicile de lupta sunt similare cu cele din Togakure Ryu, aceste doua scoli fiind transmise impreuna. Scoala provine din provincia Iga.
Gyokushin-ryu Ryu Ninpo
Scoala inimii de diamant
Taijutsu-ul scolii Gyokushin Ryu include tehnici de sacrificiu si de folosire a franghiilor, cu un accent deosebit pe in arta si tehnicile spionajului. Masaaki Hatsumi este al 21-lea Soke al acestui Ryu.
Fondatorul si primul soke al acestei scoli a fost Sasaki Goeman Teruyoshi (totodata unul dintre marii maestrii ai Gyokko Ryu).
Dupa Paul Richardson, Introductory History to the Schools of Bujinkan, prima editie, 1993

In cadrul Bujinkan Hagakure Dojo Timisoara se predau 18 discipline

Taijutsu (arta luptei cu mainile goale)
-taihen jutsu (conditionarea corpului)
-jutai jutsu (tehnici de proiectii, dezechilibre, imobilizari)
-dakentai jutsu (tehnici de lovituri si eschive)
Ninja Kenjutsu (arta luptei cu sabia)
Bojutsu (arta luptei cu bastonul lung)
Shurikenjutsu (arta aruncarii de lame)
Yarijutsu (arta luptei cu sulita)
Naginatajutsu (arta luptei cu halebarda)
Kusarigamajutsu (arta luptei cu Kusarigama)
Kayakujutsu (arta utilizarii focului si a explozibililor)
Hensojutsu (deghizari si simulare)
Shinobi iri (furisare, tehnici de efractie)
Bajutsu (echitatie militara)
Sui ren (tehnica intrebuintarii apei)
Bo-ryaku (strategie)
Cho ho (tehnici de spionaj)
Intonjutsu (evadari si camuflaj)
Ten-mon (meteorologie, cunoasterea vremii)
Chi-mon (geografie, orientare)
Seishin teki kyoyo (rafinamentul spiritual)